Forum Mikronacje
Styczeń 07, 2009, 02:47:22 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: http://wsparcie.mikronacje.info -> wspieramy ciekawe projekty związane ze światem mikronacji.

Strona główna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Towarzysz - anachronizm czy może raczej forma żartu?  (Przeczytany 295 razy)
Yaraeh
Ekspert

On Sam

« : Sierpień 17, 2008, 19:52:34 »

W niektórych państwach które deklarują się jako ludowe, bądź też komunistyczne, takie jak np. Gnomia czy Wandystan używa się formy "towarzysz" zamiast "pan". Dlatego chciałbym zapytać, co sądzicie na temat używania tejże formy. Anachronizm? Forma żartu? A może próba zamanifestowania niezgody z "panowaniem". Na wstępie chciałbym utemperować Ludwisia - nie interesują mnie teksty w stylu "Forma zwracania się komunistycznych, nierozgarniętych liberałów" i tym podobne.

Sarmata na politycznej emigracji.
Ludwik Bourbon
Ekspert

gadu-gadu: 5299529

« Odpowiedz #1 : Sierpień 17, 2008, 21:02:44 »

Dziękuję, że mnie utemperowałeś Mrugnięcie Te państwa po prostu naśladują państwa socjalistyczne z reala, w których także mówi się towarzysz, a wynika to z tego przede wszystkim, że towarzysz to osoba mi równa, działająca razem ze mną np towarzysz podróży, albo towarzysz broni, tak mi się wydaję Język

Bo we mnie drzemie diabeł tak na prawdę proszę państwa.

Zdeklarowany Antysarmata.
Yaraeh
Ekspert

On Sam

« Odpowiedz #2 : Sierpień 17, 2008, 22:43:27 »

Taak...Bo gdybym tego nie zrobiłby, nie wniósłbyś nic ciekawego do dyskusja a tak, odłożywszy uprzedzenia na bok, napisałeś coś merytorycznego ;]
A inni się nie wypowiedzą?

Aaron_v-hr._Rozman
Aktywny użytkownik

« Odpowiedz #3 : Sierpień 17, 2008, 23:38:56 »

Cóż, Wandystan nie stara się być (na ile to rozumiem) panstwem socjalistym ani komunistycznym a jedynie państwem o wyglądzie i charakterze SOCREALISTYCZNYM. Stąd całe (przegięte przecież celowo) nazewnictwo etc. Więc i tawariszcz być musi. Skąd to się wzięło chyba wiemy. W kraju gdzie wszyscy mieli być równi nie mogło być władzy pieniądza czy szlachectwa, więc niedopuszczalna była forma "pan". Trzeba było wymyslić coś innego. Należy tu zwrócić uwagę że forma "towarzysz" odnosiła się tylko do członków Partii. Reszta używała formy "obywatel". Po co pisze o takich oczywistościach? Ano po to że w Wandystanie jest wolna gospodarka i pluralizm polityczny, więc TEORETYCZNIE forma "towarzysz" jest podwójnie niepoprawna. Ale chodzi właśnie o klimat soc-real i nie wyobrażam sobie tego kraju bez "wypierdlać towarzysze" Chichot

Tyrania Złych Ludzi
oraz
Dumny Przedstawiciel Cywilizacji Śmierci
"Oczywiście nie jest to wytłumaczenie tych karygodnych zbrodni, ale nie można oceniać całej społeczności po jednostkach." - Ludwik Bourbon
Yaraeh
Ekspert

On Sam

« Odpowiedz #4 : Sierpień 17, 2008, 23:47:31 »

Owszem, wypierdalać jest już kultowe Chichot
Ale tak poza tym, to Wandystan jest bardzo liberalny w kwestiach v-obyczajów.
Na tyle liberalny, że heteroseksualizm jawi się tam jako coś zdrożnego Chichot

Mardred von Salvepol-Nova Vita
Zaawansowany użytkownik

« Odpowiedz #5 : Sierpień 18, 2008, 08:35:26 »

Wandystan już nie jest liberalny, a konserwatywny, tyle, że jest to konserwatyzm o odmiennych poglądach Uśmiech

Mardred Jakub von Salvepol-Nova Vita vel. Żelazny Żuk
Okoczia

Flaga brugijska, ale nie narzekam, przesłanie ważniejsze.
Anastazja Schafa
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #6 : Sierpień 18, 2008, 12:14:37 »

Nie wyobrażam sobie Wandystanu bez towarzyszy. Przyznam nawet, że to jeden z czynników, które mnie tam przyciągnęły. Lubię, gdy się to mnie mówi 'towarzyszko' Chichot
W państwie, które nazywa siebie socjalistycznym, nie może być panów.

Anastazja Schafa Zrazunov de Folvil

Mandragorat Wandystanu
Aaron_v-hr._Rozman
Aktywny użytkownik

« Odpowiedz #7 : Sierpień 18, 2008, 20:27:48 »

A Wandystan nazywa się "Państwem Socjalistycznym" ?

Tyrania Złych Ludzi
oraz
Dumny Przedstawiciel Cywilizacji Śmierci
"Oczywiście nie jest to wytłumaczenie tych karygodnych zbrodni, ale nie można oceniać całej społeczności po jednostkach." - Ludwik Bourbon
Yaraeh
Ekspert

On Sam

« Odpowiedz #8 : Sierpień 18, 2008, 20:36:03 »

Wandystan jest raczej swoistą mieszanką holenderskiej tolerancji, połączonej z hasłami komunizmu i z odrobiną absurdu Chichot

Anastazja Schafa
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #9 : Sierpień 19, 2008, 10:39:29 »

A Wandystan nazywa się "Państwem Socjalistycznym" ?

Hmm może źle się wyraziłam... kreuje się na takie przez używanie odpowiedniego nazewnictwa, symboli itp.

Anastazja Schafa Zrazunov de Folvil

Mandragorat Wandystanu
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.7 | SMF © 2006-2007, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!